PUSSY POWDER

Gråtvardag
 
 

Begreppet myntades under en spontan AW. Creperiet var lika tomt som gatorna utanför. Det var sensommar och besökande turister hade lämnat byn öde när de farit söderut för att undkomma den jämtländska hösten. Nu var de hemma, i säkerhet inne på sina kontor. Men vi satt kvar. Över den torra cidern i glasen berättade vi för varandra om våra respektive planer för framtiden. Några skulle stanna, andra skulle utomlands. Kärlekar och vänner skulle inte se varandra på några månader. Själv skulle jag spendera hösten i Dalarna, för att rehabilitera hjärtat och själen efter några tuffa månader, och jobba sju-till-fyra med för många kafferaster. Alla skulle jobba, något nödvändigt men samtidigt lite svårt för oss drömmiga 90-tals barn. Att ha en helt vanlig vardag, en gråtvardag.

Du känner säkert igen känslan som kommer i slutet av säsongen. Ångesten är ett lika säkert vårtecken som tussilagon i diket. Asfalten kommer fram och du kanske skulle ha fixat ett jobb. Du kanske skulle ha hört av dig till dina icke-skidåkande vänner. Vad var det de pluggade nu igen? Och var? Eller hade de redan tagit examen..?

Gråtvardag är den tid på våren, sommaren eller hösten som du gör vad du måste för att överleva. Men sommaren är kort, tack och lov.

Nästan två veckor har gått sen jag kom hem till Sverige. Jag har startat min gråtvardag, och jag är så glad och mår så bra! För den går att hantera genom strategin "passa på". Jag passar på att jobba, fika med familjen, träna upp kroppen, gå på regelbunden(!) yoga-kurs. Jag passar på att skriva, fotografera och planera. Fantastiskt kul och bra framför allt. För vintern hägrar, den kommer. Jag lever hela hösten som en lång fredag. Snart snart snart blir det helg. Snart kommer snön. 

En vis vän lärde mig om livet förra året. Att lycka finns inom oss. Lycka är något vi väljer. Tacksamhet är en väg till lycka som jag inte förstod då, men som jag börjar känna av nu. Klichéer kan vara lite svåra men de finns av en anledning, och funkar de ja, då funkar de helt enkelt. 

Och jag är så tacksam. För så mycket och så många fina personer som jag får ha i mitt liv.